Demonstratie voor vreedzame oplossing oorlog Israël-Palestijnen
In de stad vond vanmorgen een demonstratie plaats tegen de bombardementen op Gaza en het verwachte tegenoffensief van Israël tegen Hamas. Christelijk Collectief Geen Genocide Gaza was de organisator van de demo. Dit collectief, bestaande uit diverse christelijke en joodse organisaties, waaronder The Rights Forum, Een Ander Joods Geluid, Kairos-Sabeel, Vrienden Tent of Nations, The Hague Piece Projects en diverse predikanten van de protestantse kerk, ijvert voor een vreedzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict.
–
De mars begon bij de Tweede Kamer en eindigde bij het International Criminal Court (het Internationale Strafhof). De actie was bedoeld om de Nederlandse en Europese politiek leiders op te roepen zich in te zetten voor de-escalatie. De demonstranten riepen de internationale gemeenschap op om zich aan het internationale recht te houden en het huidige excessieve geweld te veroordelen en een halt toe te roepen.
“Het is de taak van de internationale gemeenschap om tot een staakt-het-vuren op te roepen, beide partijen om de tafel te brengen om te voorkomen dat er nog meer burgers het slachtoffer worden”, zo staat te lezen in een gezamenlijke persverklaring.
‘Genocide’
“Er zijn veel signalen dat er in Gaza een etnische zuivering met tekenen van genocide plaatsvindt, met medeweten van onze regering. Onder andere Jewish Voice For Peace riep op om de ‘dreigende genocide op de Palestijnen’ te stoppen en Artsen Zonder Grenzen wijst op het gevaar dat ‘Israël Gaza met de grond gelijk maakt’. Daarom kunnen we niet zwijgen, we moeten ons uitspreken”, stelden de organisatoren van de vreedzame mars.
De opkomst was veel minder groot dan die van afgelopen zondag op de Palestina-demonstratie in Amsterdam. Daar waren meer dan vijftienduizend demonstranten, terwijl er vandaag slechts zestig mensen meeliepen. Eén van de oorzaken van de lage opkomst was volgens hen de gevoeligheid van dit onderwerp in christelijke kringen.
Olijfbomen
“Veel christenen steunen Israël blindelings”, vertelt Henk Willemse, één van de demonstranten. Hij draagt een bord bij zich waarop ‘Heb oog voor 2 partijen‘ staat. Henk is actief voor PAIS Rijnmond, een organisatie die zich onder andere inzet voor vrede in het Midden Oosten.
“Ik ben zelf vorig jaar nog op de westelijke Jordaanoever geweest om een Palestijnse boer te helpen met het binnenhalen van zijn oogst”, vertelt hij. “Ik hoorde daar veel verhalen over Israëlische kolonisten die olijfbomen en fruitbomen omzagen, oogsten verbranden en Palestijnse boeren in elkaar slaan. Zo’n olijfboom moet minstens vijf jaar groeien voordat hij olijven geeft. Zo’n boer heeft dan dus vijf jaar geen oogsten meer.”
Christelijk?
Jan, een andere, al wat oudere demonstrant, vertelt dat deze kwestie mensen tot op het bot verdeelt. “Daardoor durven veel christenen zich niet uit te spreken”, zegt hij. “Maar wat is er christelijk aan het doden van meer dan duizend kinderen in één week in Gaza?”
“Mijn hartsvriend vanaf mijn kindertijd is Joods. Enkele jaren geleden reisde ik rond door Israël en Gaza. Ik hield een dagboek bij waarin ik beschreef wat ik zag en meemaakte, en stuurde dat naar mijn vrienden. Sindsdien wil mijn vriend mij niet meer zien. Hij heeft de vriendschap verbroken, terwijl ik alleen de situatie beschreef die ik daar aantrof.”
Vasten
Een andere aanwezige nam deze dag geen eten en drinken tot zich, ook geen water. Kerken in Israël en Palestina riepen vandaag uit tot een dag van vasten en bidden voor vrede. “De mensen in Gaza hebben momenteel geen eten en drinkwater, dus dan kan ik ook wel een dagje zonder. Het is mijn manier om solidariteit met ze te betuigen. En het valt tot nu toe mee, ik voel me nog prima.”
De betoging eindigde bij het Internationale Strafhof, alwaar demonstranten enkele liederen zongen en ze naar toespraken luisterden. Later op de dag boden ze aan politiek Den Haag een petitie aan, waarin wordt opgeroepen tot de-escalatie van het conflict in het Nabije Oosten.
Van onze speciale correspondent