Haagse culturele iconen krijgen pleinen en straten naar zich vernoemd
Bij het debat over het coalitieakkoord sleepte Hart voor Den Haag middels drie aangenomen moties een voor de partij belangrijke overwinning binnen. Paul van Vliet, Golden Earring en typetjes van Van Kooten en De Bie krijgen straten en pleinen naar zich vernoemd. Ook komen er standbeelden. HvDH-raadslid Richard de Mos diende de moties in. Zijn partij is al jaren pleitbezorger voor vernoemingen naar de typetjes Van Kooten en De Bie. “Geweldig dat dit eerbetoon aan onze jeugdhelden er nu komt. Haagse iconen moeten we eren.”
De Mos kreeg naar eigen zeggen diverse keren de toezegging dat deze Van Kooten en De Bie-straatnamen er zouden komen, maar telkens liep dit stuk. De Bie zei ooit zelf daarover in de Volkskrant: “Als de straatnamen er mochten komen, dan verdienen de grote duo’s een naam: Jacobse en Van Es, Koos Koets en Robbie Kerkhof en Gé en Arie Temmes”. “Goed, dat in overleg met de nabestaanden van Wim de Bie en met Kees van Kooten we als stad bekijken of er Haagse straatnamen naar hun typetjes kunnen worden vernoemd”, zegt De Mos.
Jukebox en plein
Ook de Golden Earring valt in de prijzen. Het naamloze plein voor muziektempel Musicon bij de Soestdijksekade gaat binnenkort Golden Earringplein heten. Saillant: mede-oprichter van Musicon was drummer Cesar Zuiderwijk. Ook bekijkt de gemeente of er een standbeeld van de Haagse rockband in het centrum van de stad kan komen. Een ander idee behelst de plaatsing van een grote jukebox op het plein voor het Centraal Station. Hier kunnen reizigers met hun telefoon via QR-codes alle hits van de Golden Earring, met bijhorende informatie, beluisteren.
“Het comité Straatnamen voor Popbands is al twee jaar, tevergeefs, bezig om voor elkaar te krijgen dat er voor de Golden Earring iets tastbaars komt. Fijn dat de gemeente dit nu eindelijk oppakt”, aldus De Mos, die van de zomer al voor een dergelijke stap pleitte.
Standbeeld
Paul van Vliet, in april overleden, krijgt eveneens een eerbetoon van formaat. De Mos drong er bij het stadsbestuur op aan om in overleg met de nabestaanden van Van Vliet en Van Vliet’s Theater Pepijn te onderzoeken of het plein voor het theater in het Paul van Vlietplein kan veranderen. Het liefst zou daar ook een standbeeld van de cabaretier moeten komen, hoopt De Mos. “Paul van Vliet zette Den Haag als een van Nederlands bekendste cabaretiers op de kaart. Het past bij stadstrots om zo’n held te eren.” De gemeenteraad nam de drie moties unaniem aan.