HTM zet morgen materieel 3 minuten stil
Uit solidariteit met de NS-hoofdconductrice en machinist die afgelopen zaterdag mishandeld werden door een groep jongeren zet HTM morgen haar trams en bussen drie munten stil. Hiermee volgt het Haagse openbaarvervoerbedrijf de NS die dan hetzelfde doet met haar treinen. Hiermee willen beide de aandacht vestigen op geweld in het OV.
–
“Een afschuwelijk incident. Ook wij zijn het afgelopen jaar geconfronteerd met een aantal geweldincidenten tegen onze collega’s. Totaal onacceptabel. Daarom protesteert HTM samen met alle OV-bedrijven tegen de agressie die te vaak voorkomt. Ook onze trams en bussen staan op zaterdag om 22.30 uur 3 minuten stil”, aldus Jaap Bierman, algemeen directeur van HTM.
Ook collega-stadsvervoerders GVB en RET doen mee aan de actie, net als andere OV-bedrijven. Een dringend signaal aan de politiek en de overheid moet het worden.
Veel impact
“Het afgelopen jaar maakten we vijftien geweldsincidenten mee”, zegt een zegsvrouw van HTM. “Je kunt je voorstellen dat een dergelijk incident altijd veel impact heeft. Zowel op de collega zelf, als zijn/haar directe collega’s. En ieder geweldsincident is er een teveel en totaal onacceptabel. Bij dit soort gebeurtenissen is er een goede opvang en begeleiding van de betreffende medewerker.”
“Rapporteren over de stand van zaken sociale veiligheid in het openbaar vervoer doen we ieder kwartaal aan onze opdrachtgever Metropoolregio Rotterdam Den Haag, maar ook aan de gemeenteraad van Den Haag.” De afgelopen jaren laten een dalende trend zien in het aantal A-misdrijven op de tram. Dat zijn mishandeling, bedreiging, diefstal, vandalisme, terrorisme en overige misdrijven. Ging het in 2013 nog om ruim 900 gevallen, tien jaar later zijn het er ‘slechts’ 50. De meest dramatische daling deed zich voor tussen 2013 en 2017.
Dalende trend
Op de bus gebeurde dit in voornoemde jaren nauwelijks, alleen in de jaren 2019, 2020 en 2021 was er vanwege corona een lichte stijging waarneembaar. Van die A-misdrijven ging het vorig jaar dus om 15 geweldsmisdrijven. Dat is wel eens anders geweest. In 2013 waren het er nog 74. Dan volgt er een jarenlange trend naar beneden, met alleen in 2020, een corona-jaar, een uitschieter naar boven met 22 gevallen. Daarna zette de daling verder voort met in 2021 het laagste aantal ooit: 7.
Corona
Dan zijn er nog de B-incidenten. “B-incidenten zijn overtredingen volgens de Wet personenvervoer 2000: schelden, lastigvallen, misbruik voorzieningen, betalingsproblemen, verdacht gedrag, overlast en overige verstoringen”, aldus de zegsvrouw. In 2013 ging om ruim 3000 gevallen op de tram, in 2023 om minder dan 3000. Gedurende de coronajaren schoot het aantal omhoog naar een piek van meer dan 18.000 in 2021.
“De uitschieters in 2020 en 2021 verklaren we door de toen heersende coronamaatregelen.” Op de bus bleef het jarenlang zeer rustig, maar ook in de coronajaren was er een piek te zien van ongeveer 1000 gevallen in 2021. Nu ligt het aantal ietsje hoger dan in 2013.
Het lijkt erop dat het aantal geweldsmisdrijven van de A-categorie de laatste twee jaar stabiliseert en dat het aantal B-incidenten verder daalt op de tram.
Vernielingen
Onlangs maakte HTM bekend dat vandalen de halte Wolweversgaarde regelmatig vernielen en tram 9 bekogelen met stenen. Als een van de zichtbare maatregelen gaat HTM een mobiele camera op de halte plaatsen. “Dat doen we voor de veiligheid van onze collega-trambestuurders en de reizigers. We hopen daarmee de daders te kunnen betrappen of dat er in ieder geval een preventieve werking van uitgaat”, zegt Jaap Bierman.